Bangkok

Posted by Unknown On 11 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum

BangkokBangkok, küçük kasaba ve köylerden oluşan Tayland'ın başkenti ve başlıca limanıdır.

Tayland'ın tek büyük kenti olan Bangkok aynı zamanda kültür ve ticaret merkezidir. Taylarca Krung Thep olarak adlandırılan yabancıların verdiği ad olan Bangkok, Tay dilindeki köy anlamına gelen bang ve yabani erik anlamına gelen makok sözcüklerinden türetilmiştir.
Tayland Körfezi'nden 40 km içeride, Chao Phraya Irmağı'nın deltası üstünde kurulu olan kent, ırmağın doğu kıyısındaki asıl yerleşim Krung Thep ile batı kıyısındaki Thon Buri belediyelerinin 1971'de birleşmesinden sonra çevre yerleşimlerin de katılmasıyla 1972'de il oldu.
Bangkok'un iklimi yıl boyunca sıcak ve nemlidir. Ortalama ısı, en sıcak ay olan nisanda 30 derece, en soğuk ay olan aralıkta ise 25 drecedir.
Bangkok çevredeki tarım alanlarına doğru yayılarak genişlemektedir. Sanayi ve yerleşim bölgeleri liman banliyölere kayarken, kentin iç kesimi yönetsel kurumların yer aldığı ve ticaret etkinliklerinin sürdürüldüğü merkez durumuna gelmiştir. Çin Mahallesi Sam Peng, önemli bir ticaret bölgesidir. Bangkok'un nüfus yoğunluğu kent merkezinden uzaklaşıldıkça azalır.
Plansız ve hızla büyüyen Bangkok, kentsel nüfusun sürekli artmasından dolayı büyük bir konut sorunu ile karşı karşıyadır. Hükümetin, bazısını dış kaynaklı kredilerle gerçekleştirdiği sosyal konutlar, gereksinimi karşılayamamaktadır. Konut sorununa bir çözüm olarak hükümet, kullanılmayan kamu arazisinde gecekondu kurulmasına izin vermektedir. Sayıları fazla olmayan bu gecekondular daha çok liman bölgesinde toplanmıştır.
Bangkok nüfusunun yüzde 97'sini Taylar oluşturur. Kentteki en kalabalık azınlık, Taylarla en fazla karışan ve Bangkok'un ekonomik ve kültürel yaşamında en etkin azınlık olan Çinlilerdir. Kentte yaşayan öteki yabancılar çoğunlukla Hintliler, başka Asyalılar, kuzey Amerikalılar ve Avrupalılardır.
Sayısız kanalıyla eskiden doğunun Venedik'i olarak ünlenen Bangkok'ta otomobile duyulan büyük ilgi, kanalların çoğunun kara yoluna dönüştürülmek üzere doldurulması sonucunu getirmiştir. Ama bu, yalnızca kentin özgün görünümünü bozmakla kalmamış, çok ciddi bir sorunu da beraberinde getirmiştir.
Kent ekonomisi ülkenin hemen bütün ithalat ve ihracatının yapıldığı Bangkok Limanı'na, bir de küçük ölçekli sanayi ve ticarete dayanır. Gıda işleme, tekstil, elektronik montaj ve inşaat malzemesi başlıca sanayi dallarıdır. Bangkok ayrıca Tayland'ın finans, bankacılık ve sigortacılık merkezidir.

0 yorum :

Yorum Gönder