Batum

Posted by Unknown On 11 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum

Kolay ulaşılabilir olması, vize gerektirmemesi, bakımlı sahilleri, temiz denizi, ekonomik bir tatil imkanı sunması ile Batum’da umduğunuzdan daha fazlasını bulacaksınız.

Doğu Karadeniz kıyısında yer alan Batum, Gürcistan’a bağlı önemli bir ticaret merkezi ve liman şehridir. Aynı zamanda her geçen yıl biraz daha gelişen bir turizm merkezi olan kentin yaz aylarında nüfusu 4 katına çıkmaktadır.
BatumTürkiye sınırına 20 km uzaklıkta bulunan Batum, Gürcistan’ın en büyük şehirlerinden biridir ve ülkemize Sarp Sınır Kapısı ile bağlanmaktadır. Türk vatandaşlarından vize talep edilmemesi ve Artvin Hopa’dan kalkan minibüslerle yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk ile kolaylıkla kente ulaşılabilmesi Batum’a ülkemizden çok sayıda turistin gitmesine sebep olmaktadır.
Tarih boyunca Yunan, Pers, Moğol, Osmanlı, Rus egemenliğine giren Batum 1921’de kurulun ve Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi oldu. Günümüzde Batum 7 ayrı alt bölgeye ayrılmıştır.
Batum nüfus yapısı bakımından oldukça kozmopolittir. Yaşayanların çoğunluğunu Gürcüler oluşturur. Kentte Gürcüler’in yanı sıra Ruslar, Ermenileri Abhazlar, Ukraynalılar, Azeriler, Lazlar gibi farklı etnik kökenden topluluklar da yaşamaktadır.
Kente subtropikal iklim hakimdir ve yıllık ortalama sıcaklık 14-15 derecedir. En sıcak aylar temmuz ve ağustos aylarıdır. Kıyı kenti olması nedeniyle de daha çok yaz turizminin geliştiği bir şehirdir. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde ve bu bölgeye yakın yerlerde yaşayanların sıklıkla ziyaret ettiği bir yerdir Batum.
Batum’da yaz turizminin gelişmesinin en önemli sebeplerinden biri de uzun, bakımlı ve güzel sahil şerididir. Yaklaşık 20 km uzunluğundaki sahil şeridi ve bu sahilde yer alan birçok plaj yaz aylarında pek çok turisti bu bölgeye çekmektedir. Karadeniz’in ortalama sıcaklıklarına göre suyu daha sıcak olan denizi oldukça temizdir.
Batum’un bir diğer göze çarpan özelliği de oldukça düz bir alan üzerine kurulu bir şehir olmasıdır. Karadeniz gibi dağlık ve yüksek bir bölgede böylesine düz bir kentin var olması görenleri çoğu zaman şaşırtır.
Ekonomik durumun pek iyi olmaması sebebiyle şehrin bir kısmı oldukça bakımsız durumdadır. Özellikle Sovyetler döneminden kalan binalar her ne kadar görkemli dursalar da harap durumdadır. Fakat bununla birlikte bir yandan da önemli bir gelişim göstermektedir Batum. Son yıllarda yeni yapılan binaları, eski binalarda süren restorasyon çalışmaları, casinoları ile ünlü lüks otelleri, sahil şeridinin yenilenmesi, botanik bahçeleri, heykelleri ve kiliseleri ile Karadeniz’de görülmeye değer yerlerden biridir.

0 yorum :

Yorum Gönder