Avusturya

Posted by Unknown On 11 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum

AvusturyaOrta Avrupa'nın güneyinde, denize kıyısı bulunmayan dağlık bir ülke olan Avusturya'nın başkenti Viyana'dır.

Avusturya'nın komşuları; batıda İsviçre ve Liechtenstein, kuzeybatıda Almanya, kuzeyde Çek Cumhuriyeti, kuzeydoğuda Slovakya, doğuda Macaristan, güneydoğuda Slovenya ve güneybatıda İtalya'dır.
Avusturya bir göller ülkesidir. Çoğu, özellikle Salzkammergut çevresindekiler, Buzul Çağı aşınımıyla oluşmuştur. En büyükleri, bir bölümü komşu ülkelerin sınırları içerisinde kalan, batıda Konstanz Gölü ve doğuda Neusiedl Gölü'dür.
Avusturya'nın nemli batı bölgeleri Atlantik ikliminin etkisi altındadır. Ülkenin doğusu, özellikle daha kuru ve kara ikliminin etkisi altında kalan kesimler daha düşük yağış alır. Toplam alanının üçte ikisi orman ve çayırlarla kaplı olan Avusturya, Orta Avrupa'nın en ormanlık ülkesidir.
Avusturya'da kırsal yerleşim dokusu yüzyıllarca önce, Alp tipi çevrenin koşullarına göre biçimlenmiştir. Yeni kırsal yapılaşma da, özellikle ülkenin batı ve orta kesimlerinde, halen bu eski geleneklerin etkilerini taşır. Buna karşılık ülkenin doğusunda, özellikle alçak bölgelerde kırsal yerleşme, hava koşullarından çok tarımsal gereksinmelere göre biçimlenmiştir.
Avusturya büyük ölçüde kentleşmiş bir ülkedir. 20. yüzyılın sonlarında ülke nüfusunun yaklaşık yarısı, nüfusu 10 binin üzerindeki kent ve kasabalarda, beşte biri de Viyana'da yaşıyordu. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra nüfus bakımından büyüdü. Avusturya'nın ikinci büyük kenti Graz, Balkanlar'a bir giriş kapısı niteliğindedir. Innsbruck, Avusturya'nın batı kesimindeki kuzey - güney trafiği üzerinde bir kara ve demir yolu merkezidir.
Avusturyalıların hemen tümü Almanca konuşur. Burgenland'da yaşayan Hırvat ve Macarlar, Karnten'in güneyinde yaşayan Slovenler ve Viyana'da yaşayan Çekler ülkedeki küçük azınlık gruplarıdır. Salzburg, müzik kültürü be Barok yapılar bakımından Avrupa'nın en ünlü kentlerinden biridir. Linz önemli bir sanayi merkezidir. Klagenfurt ise ülkenin İtalya ve Yugoslavya ile bağlantısını sağlayan yollar üzerinde yer alır.
Avusturya'da karma bir pazar ekonomisi vardır. Ekonomi temelde imalat sanayisi ile ticarete dayanır. Avusturya'nın karma ekonomisinin kabaca dörtte üçünü oluşturan özel sektör, tarım ve gıda işleme, orman ürünleri ve kereste, kağıt dokuma ve giyim, gıda ve içki sanayileri ile toptan ve perakende ticarette yoğunlaşmıştır.
Avusturya zengin bir kültür mirası devralmıştır. Mimarlık ve şiir geleneği Ortaçağ'a, tıp ve bilimdeki geçmişi 18. ve 19. yüzyıllara uzanır. Viyana sanat galerileri, eski Hollandalı resim ustalarının koleksiyonlarıyla ünlüdür. Müzik dalında; Haydn, Mozart ve Schubert gibi sanatçıları dünya kültürüne kazandırmıştır.

0 yorum :

Yorum Gönder