Bansko

Posted by Unknown On 11 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum

BanskoBansko Kayak Merkezi, Bulgaristan'ın en büyük ve iddialı kayak merkezi olup 2014 Kış Olimpiyatları için onay almış, Avrupalı kayakçıların yeni favorisidir.

Dünya şampiyonu Alberto Tomba'nın kayak yaptığı, 2600 metrede Tomba ismiyle anılan, meşhur siyah zorluk dereceli kayak pisti Bansko'da bulunmaktadır. Bansko 930 metre rakımlıdır ve Bulgaristan'ın meşhur Pirin dağlarının yamacında yer almaktadır.
Bansko'da 990 ile 2600 metre arasında her zorluk derecesinde kayak pisti mevcuttur. Bunlardan en ünlüsü Alberto Tomba'dan ismini almış siyah zorluklu Tomba Pisti'dir. Toplam 19 pist bulunmakta olup, 6 mavi, 5 kırmızı ve 2 siyah pist vardır. Pistler toplamda 65 km. uzunluğundadır. 3 adet chair lift, 8 adet drag lift ve 1 adet gondola lifti bulunmaktadır. Lift kapasiteleri de oldukça iyidir ve saatte 14,200 kişi taşıyabilmektedir. Liftler 08.30-16.30 arası açıktır.
Bansko Kayak Merkezi, aralık - mayıs ayları arasında hizmet vermekte olup, pistlere uygun açılarda ve konumlarda yerleştirilmiş 186 adet technoalpine yapay kar makinesiyle karın yetersiz olduğu hava koşullarında bile keyifle kayak yapabilme konforunu sağlamaktadır. Bansko diğer kayak merkezleri olan Borovets ve Pamporovo'ya nazaran daha iyi kayak olanağı, muhteşem doğası ve tarihi kasabasıyla tercih edilmektedir. Hava koşullarına bağlı olarak, bazı pistlerde 18.30-21.30 arası gece kayağı yapma imkânı olmaktadır. Snowboardcular için de Funpark'ta zevk alabilecekleri muhteşem bir parkur bulunmaktadır. Ayrıca, çocukları ile Bansko Kayak Merkezi'ni tercih eden aileler için 4 - 7 yaş arası çocuklara özel Ski Oyun ve Kayak Öğrenme Parkı bulunmakta, 3 adet çocuk lifti gözetmenler tarafından hizmet vermektedir. Ders almak isteyenler de yine bu parklarda münferit olarak veya grup eğitimi halinde çocuklarına kayak öğretmeni tutabilirler.
Bansko Kasabası: Bansko şirin ve tarihi bir tipik Bulgar kasabasıdır. Bansko'da yaklaşık 120 adet kültürel anıt, müze ve etnografya sergisi mevcuttur. 1835 yılına ait Kutsal Trinity Kilisesi 30 metrelik çan ve saat kulesi ile Bansko'nun en göz alıcı tarihi yapılarından biridir. Bansko'yu çevreleyen Pirin dağları ve onların çevrelediği alan Pirin National Parkı olarak adlandırılmaktadır.
Ulusal park Pirin, UNESCO'nun kutsal miras listesine alınmıştır ve koruma altındadır. Ulusal park kapsamında kayak yapılan Pirin dağları bölgesi, 180'den fazla irili ufaklı gölle çevrelenmiş olan yemyeşil doğasıyla ilgi çekici bir alan ve aynı zamanda trekking meraklılarının da gözdesi.
Bansko’da Eğlence ve Yemek: Geleneksel Bansko Tavernaları “Mehana” ismiyle adlandırılıyor. Mehana tavernalarında tipik Bulgar yemeklerinin ve Bulgar şaraplarının en güzellerini tadabilirsiniz. Mehana'ların bazılarında yerel Bulgar folk müziğini dinleyip keyifli zaman geçirebilirsiniz. Bansko'nun hemen her yerinde sıkça kafe ve barlara rastlarsınız. Bansko'nun gece hayatı da gayet iyidir. Bansko'da bulunan disko ve gece kulüpleri sabahın ilk ışıklarına kadar misafirlerine doyumsuz müzik ziyafeti çekmektedirler. Öğlen ve akşam yemekleriniz için de oldukça fazla alternatifinizin bulunduğu Bansko, çok uygun ücretlerle yemek yiyebileceğiniz bir kasabadır. Kaşkaval Pane (Kızartılmış kaşar peyniri), mantar sote ve lezzetli Bulgar sebze veya mantar çorbasını tavsiye ederiz. Ayrıca tavuk sevenler için de bir hatırlatma, bu kadar güzel bir tavuk eti yemeniz mümkün değildir. Krema soslu tavuk eti tavsiye ederiz

0 yorum :

Yorum Gönder