Avustralya

Posted by Unknown On 11 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum

AvustralyaToprak bakımından dünyadaki 6. büyük ülke olan Avustralya aynı zamanda dünyanın en büyük adası ve en küçük kıtasıdır.

Avustralya, güney yarım kürede bulunan, Hint ve Büyük Okyanus arasında konumlanan bir ada ve aynı zamanda da kıta ülkesidir. Hiçbir ülkeyle kara sınırı yoktur ve komşuları Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Endonezya,  Doğu Timor, Vanuatu, Yeni Zelanda ve Yeni Kaledonya’dır.
En büyük şehri Sydney olmakla birlikte başkenti aslında Canberra şehridir.
Avustralya, 80.920 kilometrekaresi sularda ve 8.617.930 kilometrekaresi de karada olmak üzere toplam 8.686.850 kilometrekarelik bir alana kurulmuştur. Sahil şeridinin uzunluğu ise 25.760 kilometredir.
Son yapılan nüfus sayımına göre nüfusu 19,200,000’dür ve en önemli şehirleri Sidney, Brisbane, Melbourne, Cairns ve başkent Canberra’dır.
Yönetim şekli meşruti monarşi olan ülkenin resmi dili İngilizce ve para birimi de Avustralya Doları’dır.
Ülkedeki endüstrilerin başlarında maden, petrol ve kömür gelmektedir. Turizm de her zaman önemli bir gelir kaynağı olmuştur.
Avustralya'nın serbest piyasa ekonomisi vardır ve Melbourne gibi dünyanın en yaşanılası şehri seçilmiş olan bir şehri de bünyesinde bulundurur.
Bu ülkede kişi başına gayri safi yurtiçi hasılası yüksek ve yoksulluk oranı ise düşüktür. Bu sebeple de her yıl dünyanın pek çok yerinden pek çok göçmen buraya yerleşmektedir.
Avustralya’da ilk insan yerleşimlerinin 48.000 yıl öncesinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kıtanın ilk halkı Aborjinler’dir ve kara bağlantıları veya kısa mesafeli suları geçerek Güneydoğu Asya'dan adaya yerleştikleri varsayılmaktadır.
Aborjinler o zamanki yaşam tarzları ve inançlarıyla günümüzde pek çok kitaba ve filme de konu olmuş bir halktır. Halkın büyük kısmı doğa insanıydı ve dilsel ve kültürel farklılıklara rağmen hepsi birbirinin inancına saygılıydı ve ortak bir mitolojide birleşiyorlardı: dreamtime. Dreamtime onların inancına göre düş zamanı anlamına geliyordu.
Avustralya, bir yandan 50000 yıldan beri ayakta duran ve eski yaşam kültürünü koruyan bir halka ev sahipliği yaparken bir yandan da hemen hemen her kıtadan 150’nin üzerinde ülkeden gelen göçmeni de bünyesinde barındırır. Bu sebeple de dünyanın en kozmopolist ülkesidir.
Aborijinler'in ülkesi diye adlandırılan Avustralya’da 150 binin üzerinde Türk yaşamaktadır.
Bilişim, tarım, çevrecilik, balıkçılık ve biyoteknoloji konularında uzman olan kişiler Avustralya'da kolayca iş bulabiliyor.
Avustralya aynı zamanda bir eğitim ülkesidir. Bu ülkede eğitim standardı çok yüksektir. En son telekomünikasyon ve bilgisayar teknolojilerinin temel eğitim araçları olarak kabul edildiği ülkede özellikle dil okulları oldukça popülerdir.
Avustralya'da 60 binden fazla yabancı öğrenci öğrenim görüyor ve ülkede ikisi özel olmak üzere 38 üniversite bulunuyor. Üniversitelerin yüzde 98' inde ise devam zorunluluğu şart kılınmış durumda. Öğrencilerin okula gidiş gelişlerinin inanılmaz sıkı takip edildiği ülkede okula devamsızlığı yüzde 10'u aşan yabancı öğrenciler sınır dışı ediliyor ne yazık ki.
Ülkedeki yükseköğrenim programlarının ücretleri genellikle 7000 – 15000 dolar arasında diyebiliriz. Buna ek olarak konaklama ve cep harçlığı için 5 bin ile 7 bin dolar arasında harcama yapacağınızı da hesaba katabilirsiniz.
Avustralya için spor cenneti de diyebiliriz. Pek çok su ve doğa sporunu yapmaya elverişli olanakları sayesinde her yıl pek çok sporseveri ağırlamaktadır. 2000 senesinde Olimpiyat Oyunları Sydney’de düzenlenmiştir ve 3.5 milyar kişinin bakışları bir anda bu ülkeye çevrilmiştir. Ayrıca ülkede pek çok sörf ve tenis şampiyonaları düzenlenmektedir.

0 yorum :

Yorum Gönder