Atina

Posted by Unknown On 11 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum

AtinaAtina, Yunanistan’ın yönetsel ve kültürel merkezi olmasının yanı sıra, sanayi, ticaret ve taşımacılık ve turizm alanlarında da bölgenin en önemli kentlerinden biridir.

Ortadoğu'dan bakıldığında Atina, ilk Avrupa kentidir. Avrupa'dan bakıldığında ise Batı'dan Doğu'ya geçişin ilk belirtisidir. Ama Atina'yı doğu ile batının bir karışımı olarak nitelemek de doğru olmaz. Atina kendisine özgü tarihiyle bir Yunan kentidir.
Atina'nın nüfusu 1830'lardan sonra gözle görülür biçimde artmıştır. 1920'lerde Anadolu'dan gelen göçmenler, daha sonra da 2. Dünya Savaşı ve 1946 - 1949 arasındaki iç savaş sırasında kırsal bölgelerden kente akın bu akışı hızlandırdı. Günümüzde yaklaşık 4 milyonluk nüfusuyla ülkenin en büyük şehridir.
Halkın çoğunluğu Ortodoks mezhebine bağlıdır. Atina'daki ruhani meclisçe yönetilen Yunan Ortodoks Kilisesi, Yunan dilinin, geleneklerinin ve edebiyatının canlı tutulmasında başlıca rolü oynayan kurumlardan biridir.
Dünya Savaşı'ndan sonra Atina, bir iç ve dış ticaret merkezi oldu. Bugün Pire'yle birlikte ülkenin en önemli sanayi kentidir. Başlıca sanayi dalları, pamuklu dokum, içki, çömlekçilik, sabun, kimyasal maddeler, halıcılık ve tabakçılıktır. Atina'dan zeytin yağı, domates ürünleri, şarap, çimento, dokuma ürünleri ihraç edilir. Yayımcılık da önemli bir etkinlik alanıdır.
Kozmopolit bir kent olan Atina özellikle Hellenistik kültürün etkileri altındadır. Her yıl yapılan Hellen Festivali bu kültürün en güzel örneğidir. Atina aynı zamanda Avrupa'nın sanat sembollerinden biridir. Hilton, Atina’nın karşısındaki Ulusal Sanat Galerisi, El Greco'nun en güzel çalışmalarındandır.
Rembetika antik Yunan müziğinin en güzel örneğidir. Tavernalar Atina eğlence hayatının, vazgeçilmez unsurudur. Plaka'daki tavernalara mutlaka uğramalısınız. Bale, opera, klasik müzik, çeşitli konferanslar ve sergilere ev sahipliği yapan Megeron Mousikis Athenon, Atina'nın en modern konser salonlarından biridir.

0 yorum :

Yorum Gönder