Arjantin

Posted by Unknown On 11 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum

ArjantinGüney Amerika'da bir ülke olan Arjantin'in başkenti Buenos Aires'tir.

Güneyinde ve batısında Şili, kuzeyinde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğusunda Brezilya ve Uruguay yer alır. Güneydoğuda Atlas Okyanusu'na kıyısı 4.725 kilometreyi aşar. Batı ve güneybatısı And Dağları ile çevrilidir.
22 eyalet ve federal başkentten oluşan Arjantin cumhuriyet ile yönetilir. Sosyal hizmetler ve eğitim bakımından Latin Amerika ülkelerinin başında gelir.
1820'den beri üzerinde Arjantin'in hak iddia etmesine ve 1982'de Arjantin ordusunun kıısa süreli işgaline karşın İngiltere'nin denetiminde tutulan Falkland Adaları, ülkenin en güney ucunun 515 km. kuzeydoğusunda yer alır.
Değişken bir yüzey yapısına sahip olan Arjantin, her biri kendi içinde farklılaşan dört ana bölgeye ayrılabilir: Kuzeydoğudaki astropik düzlükler, Pampa, Patagonya ve Andlar Bölgesi.
Buenos Aires eyaletinin yer aldığı nemli Pampa Bölgesi, 19. yüzyıl sonlarına değin yoksul bir bölge idi. Burada demir yolu yapımı, okyanus taşımacılığının artması ve İngiliz sığırlarının yöreye getirilmesi ile gelişmeye başladı. Hayvancılık ve et ihracı, yabancı sermayeyi de bölgeye çekerek ülkenin başlıca zenginlik kaynağı oldu. Buenos Aires, Rosario, Cordoba, Mar del Plata ve Bahia Blanca gibi önemli kentlerin yer aldığı bölgede, zengin çiftçilerin yanında refah düzeyi yüksek bir orta sınıf oluştu.
Dört yüzyılı aşkın süredir Avrupa'dan gelen göçler, Arjantin nüfusunun çoğunluğunu Avrupa kökenlilerin oluşturmasına yol açmıştır. Serbest pazar ekonomisinin yürürlükte olduğu Arjantin, Latin Amerika'nın en gelişmiş ve varlıklı ülkelerinden biridir. İmalat sanayisi ve tarım ekonominin başlıca sektörleridir. Arjantin gelişmiş bir ülke mi yoksa gelişmekte olan bir ülke mi olduğu tartışmalıdır.
Meksika ve Venezuela bile birlikte Latin Amerika'nın en büyük petrol üreticilerinden biridir. Petrol ve doğal gaz gereksinmesini hemen tümüyle kendi kaynağından karşılar. Petrol ve doğal gaz kaynakları kamu kuruluşlarının denetimindedir.
Arjantin'de kültür yaşamı her zaman Avrupa'nın etkisi altında olmuştur. Çeşitli uluslardan göçmenler, İspanyol kültür mirasını benimserken, öteki Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi Arjantin'de de sanat ve kültür alanında Fransız etkisi ağırlık kazanmıştır. Sayısız müze ve konser salonu ile 100'ü aşkın sanat galerisi olan Buenos Aires, ülkenin kültür hayatının merkezidir. Ülkedeki birçok büyük kent de kütüphaneleri, müzeleri, tiyatroları ve konser salonları ile bu zenginliği paylaşır. Kültür kurumları içinde en ünlüsü, büyük ve güzel bir opera sarayı olan Buenos Aires'teki Teatro Colon'dur.

0 yorum :

Yorum Gönder