Porto Rico

Posted by Unknown On 11 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum

Karayipler, Karayip Denizi ile Kuzey Atlas Okyanusu arasında ada, Dominikan Cumhuriyeti'nin doğusunda yer alır.
**Cennet gibi bir ada, ABD Deniz Kuvvetleri'nin gerçek cephaneyle yürüttüğü tatbikatların sahnesi olmaya artık isyan ediyor. Porto Riko'ya bağlı Vieques adasında yaşayanlar, dünyanın en büyük askeri deniz gücüne karşı bayrak açtı. Porto Rikoluların öfkesinin giderek büyümesinin gerisinde, bu yılın başlarında bir donanma pilotunun hedefini şaşırarak ABD üssünde görev yapan David Sanes Rodriguez adlı bir bekçiyi öldürüp dört bekçiyi de yaralaması yatıyor. Porto Rikolulara göre, bu son kaza, 50'lerde adayı işgal eden ABD'nin ihlaller zincirinin sadece son halkası. Protestocuların lideri Ruben Berrios, Vieques'te yaşayanlar arasında kanser oranının Porto Riko adasındakilerden yüzde 50 daha fazla olduğunu belirtiyor. Adanın ekolojik bir enkaza dönüşmekte olduğu uyarısını yapan Porto Riko Bağımsızlık Partisi lideri, konuyla ilgili bir raporu inceleyen ABD yönetiminin donanmadan yana karar vermesi halinde, tüm Porto Riko halkının bu zorbalığı reddedeceğini söylüyor. Palmiyeleri ve bembeyaz kumlarıyla kartpostalları süsleyen Tuz Körfezi plajının gerisindeki tank, top, savaş uçaklarının uzandığı tatbikat alanı kurşun kovanı, top güllesi, füze ve bombadan geçilmiyor. Protestocuların yaptırdığı bilimsel araştırmaya göre, kumdaki kurşun, civa, kadmiyum gibi zehirli metallerin oranı tehlikeli düzeyde. (bbc)
**Panama Başkanı Martin Torrijos, Porto Riko’nun Latin Amerika’da sömürge yönetimi altında kalan tek bölge olduğunu ve bu yanlışlığı düzeltilmesine yapılacak yardımın Latin Amerika’nın ilkeleri açısından kıta çapında bir öncelik olduğunu belirtti.
Torrijos, bu konuya daha fazla kayıtsız kalınamayacağını, tersine nihai çözümde aktif olarak yer almanın görevleri olduğunu ifade etti.
Porto Riko Bağımsızlık Partisi (PIP) lideri Ruben Berrios da katılımcıları bölgedeki çeşitli ülkelerde adayla dayanışma komiteleri oluşturmaya davet etti.
Berrios, Porto Riko’daki sömürgeciliğin Latin Amerika’ya karşı hakaret niteliğinde olduğunu ve kendilerinin dünyadaki tek büyük sömürge olduklarını belirterek halkın özgürlük için uzun yıllardır verdiği mücadeleye vurgu yaptı.
Peru Sosyalist Partisi lideri Javier Diez ise konunun Latin Amerika solunun takipçilerini aştığını ve ancak bölgedeki ilkelerle ve halkın birliğiyle çözülebileceğini söyledi.
PORTORİCO HAKKINDA:
ABD'ye bağlı, içişlerinde bağımsız özerk bölge (İspanyolcaEstado Libre Asociado de Puerto Rico, İngilizce The Commonwealth of Puerto Rico). Karayipler denizininin kuzeydoğusunda Dominik Cumhuriyetinin doğusundadır. Adı İspanyolca "Zengin Liman" anlamına gelir.
Puerto Rico, Büyük Antiller'in en küçük adası olup, Porto Riko ana adası yanısıra Mona, Vieques, Culebra gibi adacıklardan oluşur. Mona adası insanların sürekli kaldığı bir ada değildir. Daha çok Puerto Riko Doğal Kaynaklar kuruluşunun çalışanlarınca, ya da özel izinle adaya çıkan doğa gezginlerince kullanılır.
Tarihi:
Askeri tarihi İspanyol istilacıların Taino yerlilerine saldırdıkları 16.yy.'a kadar uzanır. Porto Rikolu'lar istilacı İngiliz, Fransız ve Almanlar'a karşı savundukları 4 yüzyıl boyunca İspanyol İmparatorluğu tarafından yönetildi. Ada İspanyol - Amerikan Savaşı boyunca Amerika Birleşik Devletleri tarafından işgal edildi ve İspanya resmi olarak savaşı sona erdiren 1898Paris Antlaşması gereği ülkeyi terketti. Şu an ülke iç işlerinde bağımsız dış işlerinde ABDye bağlıdir. Bu nedenle ülkede ABDdoları kullanılır, halk ABD pasaportuna sahiptir ve ABD sosyal sigorta kurumuna dahildir. Bununla birlikte Porto Riko ABD başkanlık seçimlerine katılmadığı gibi vergiler iç yönetim tarafından toplanır. Porto Riko'ya gidebilmek icin ABD vizesi gereklidir. Adanın iklimi tropik olup yazları çok sıcak, kışları ise ılımandır. Yaz ve son bahar ayları fırtına mevsimi olarak adlandırılır. Adada El Yunque adı verilen bir yağmur ormanı da mevcuttur. Eski San Juan tarihi, plajları ve adadaki çesitli ormanlar ise doğal güzellikler olarak görmeye değerdir
Güzellik yarışmalarındaki başarısı:
Porto Riko yakın geçmişteki kainat güzellik yarışmalarında dört birincilik kazandığı gibi her sene dereceye girmeyi de başarmıştır. 55. Dünya Güzellik Yarışması'nda (2006) tacı yine bir Porto Riko'lu güzel Zuleyka Rivera Mendoza taktı. Adada bu konuya ayrı bir önem verilir ve güzellik yarışmaları çok ciddiye alınır

0 yorum :

Yorum Gönder