Amsterdam

Posted by Unknown On 11 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum

AmsterdamŞehri bölen kanalları sebebiyle Amsterdam’a "Kuzeyin Venedik'i" tanımlaması yapılmaktadır.

Amsterdam Hollanda'nın başkentidir fakat hükümet barındırmadığı için idari başkent konumunda değildir. Hollanda’nın idari başkenti Lahey’dir.
Amsterdam, dünyada görülebilecek en ilginç şehirler arasındadır. Şehri boydan boya kanalalar bölmektedir. Yüzölçümü olarak çok küçük bir alanı kaplayan şehir merkezi adeta bir Ortaçağ havasındadır.
Amsterdam’ın tarihine bakacak olursak 12. yüzyıla kadar uzandığını görürüz. O tarihlerde Amstel Nehri etrafına bir balıkçı köyü olarak kurulmuştur Amsterdam. Şehrin nüfusu, çevresi ile birlikte 1.5 milyon civarındadır.
Amsterdam’ın ismi, Amstel nehrinden gelmektedir. Bu ırmağın üzerine bir su bendi(dam) kurulmuştur. Amstelredamme adını alan bu bölgenin adı zamanla kısalarak Amsterdam halini almıştır.
Amsterdam, 17. yüzyıldan kalma yapılarıyla Avrupa'daki en köklü kentlerden birisi olma özelliğini korumaktadır. Kentin ana merkezi olan eski bölümde kanallar iç içe geçmiş ay görünümündedir. Bu kanalların iki yakasında tarihi evler bulunmaktadır. Bu evlerin bir kısmı konut bir kısmı da iş yeri olarak kullanılmaktadır.
Şehirdeki kanalların eski zamanlarda ülkeyi koruma amaçlı açıldığı bilinmektedir. Bu kanalların üzerinde günümüzde yüzen evler bulunmaktadır ve gezi tekneleri turistlere kanal turu hizmeti sunmaktadırlar.
Amsterdam’daki en meşhur meydan Dam Meydanı’dır. Her sene milyonlarca turist buradaki etkinliklere katılmaktadır ve bu meydanı dolaşmaktadırlar.
Amsterdam, oldukça büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Yıllık 4 milyon turist ülke dışından Amsterdam'a gelir her sene. Amsterdam’da 17'si 5 yıldızlı olmak üzere 350’nin üzerinde otel bulunmaktadır. Toplam yatak kapasitesi ise 45 binin üzerindedir.
Amsterdam, kanallarıyla olduğu kadar müzeleriyle de ünlüdür. Şehirde çok sayıda müze bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüleri Van Gogh Müzesi ve Rijks Müzesi’dir. Bunlara ek olarak Amsterdams Historisch Museum, Rembrandthuis, Hermitage, Anne Frank Huis, Troppenmuseum, Verzetmuseum Stadelijik Museum önemli müzeler arasında sayılabilir.
Genelevlerin olduğu "Kırmızı Işıklar" bölgesi, yani nam-ı değer "Red Light District" Amsterdam’a gittiğinizde görebileceğiniz en ilginç ve fantastik yerler arasında başı çekmektedir. Burada resmi olarak çalışan ve düzenli vergi ödeyen hayat kadınlarını görebilirsiniz.
Amsterdam’ı diğerlerinden ayıran bir diğer konu ise şehirde uyuşturucu kullanımının serbest oluşudur. Tütünle karıştırılarak içilen esrarın, Space Cake (esrarlı kurabiye) ve Magic Mushroom mantarlarının satıldığı kahvehaneler yani "Coffeeshop" kente gelenlerin ilgisini çeken yerler arasındadır.
Amsterdam Madame Tussauds Müzesi, boş vaktiniz kaldığında gezebileceğiniz ve ünlülerin balmumu heykellerinin sergilendiği hoş ve değişik bir müzedir.

0 yorum :

Yorum Gönder