İsviçre

Posted by Unknown On 19 Mayıs 2013 Pazar 0 yorum
İsviçre

Avrupa'nın orta kesiminde, dört yanı karayla çevrili olan İsviçre'nin başkenti Bern'dir.

İsviçre, batıda Fransa, kuzeyde Almanya, doğuda Avusturya ve Liechtenstein Prensliği, güneyde ise İtalya ile çevrilidir.

Avrupa'ya özgü bütün iklim kuşakları İsviçre dağlarında buluşur. Batıda Gulf Stream'in etkisindeki Atlantik iklimi, doğuda Doğu Avrupa'nın kara iklimi, güneyde Akdeniz iklimi, kuzeyde Orta Avrupa'nın siklon iklimi etkilidir.
İsviçre'nin tarihsel evriminde Etrüskler, Raetialılar, Keltler, Romalılar ve Germenler önemli izler bırakmıştır. Günümüzde İsviçre nüfusu esas olarak Alpli ve "kuzeyli1 halklarla Güney Slav haklarının özelliklerini taşır.
İsviçre'de büyük ölçüde sanayi ve ticarete dayanan çok gelişmiş bir piyasa ekonomisi yürürlüktedir. Hammadde kıtlığı, sınırlı bir ekilebilir arazi üzerinde kentleşmenin doğurduğu baskı, yağışların tarımın niteliğini ve niceliğini büyük ölçüde belirlemesi, uluslararası ticaret yolları üstünde bulunma üstünlüğü, doğal güzellikler ve ülkenin üretimini emme olanağından yoksun küçük bir iç pazar gibi etmenlerce biçimlenmiştir.
İsviçre'nin hemen bütün ülkelerde ticaret ilişkisi vardır. Bunların başında Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg gelir. Öte yandan ülkenin Avrupa'daki merkezi konumu, siyasal istikrarı ve gizliliği koruyucu yasaları İsviçre'yi dünyanın en önemli mali merkezlerinden biri durumuna getirmiştir.
İsviçre’de ülke çapında bir devlet dini olmasa da Cenevre ve Neuchâtel kantonlarının dışındaki tüm kantonlarda vergilendirme yoluyla Roman Katolik, Eski Katolik ya da İsviçre Reform Kiliseleri desteklenir.
İsviçre'de halk sanat anlatımını müzik, şiir, dans, ağaç oymacılığı ve süslemecilikle bulur. Öte yandan Cenevre, Basel, Lozan, Sion ve Chur'daki katedrallerle pek çok şato ve kalede 12. yüzyıl Romanesk üslubu kendini gösterir.

0 yorum :

Yorum Gönder