Akyaka, UNESCO'ya Bir Adım Daha Yaklaştı

Posted by Unknown On 25 Mayıs 2013 Cumartesi 0 yorum

Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (Cittaslow) tarafından "Sakin Kent" ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi, beldedeki biyolojik çeşitliliğinin, tarihi ve kültürel yapının korunup gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlaması amacıyla UNESCO'da yer almaya hazırlanıyor.

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, yaptığı açıklamada, 2010 yılında "Sakin Kent" unvanını alan Akyaka Gökova'nın doğal kaynakların sürdürülebilir olarak geleceğe taşınması yönünde politikalar oluşturulduğunu söyledi.
Beldenin "Sakin Kent" ilan edilmesiyle günübirlik ziyaretçi sayısında ciddi artış yaşandığına işaret eden Çalca, Akyaka beldesinin, Muğla'nın diğer turizm merkezlerinden farklı olarak kendine özgü bir turizm anlayışı bulunduğunu kaydetti.
Dünyanın farklı bölgelerinde 20'ye yakın dünya mirası ilan edilen alan var
UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde Akyaka'nın, Gökova Körfezi ile yer alabilmesi için gerekli tarihi ve kültürel özelliklere sahip olduklarına dikkati çeken Çalca, "Dünya mirası olarak ilan edilen denizsel yaşam alanında 4, karasal yaşam içerisinde 15 canlı türümüz var. Bu türler özel ekosistemde yaşadığı için bu coğrafyanın tamamı dünya mirası ilan edilmiş olacak. Beldenin Dünya Miras Alanları Geçici Listesi'ne alınmasıyla Türkiye'de ilk kez biyolojik çeşitliliği olan bir coğrafya dünya mirasına alınmış olacak" diye konuştu.
Çalca, dünyanın farklı bölgelerinde 20'ye yakın dünya mirası ilan edilen bölge bulunduğunu söyledi.
Bölgede yaşayan insanların geçim kaynağının turizm olduğunu vurgulayan Çalca, turizmin kite sörf, kano, yamaç paraşütü, dağ tırmanma parkuru, bitki izleme, kuş gözleme gibi alanlarla çeşitleneceğini dile getirdi.
Çalca, doğa içerisinde bireysel faaliyetlerin yapılabileceği, kültürel değerlerin ve iyi tarım uygulamalarının sunumunun yapıldığı bir coğrafya ortaya çıkarmayı amaçladıklarını vurguladı.

0 yorum :

Yorum Gönder